Club Historiek

1971

De club ontstaat op 20 april 1971 op initiatief van een aantal plaatselijke basketbalspelers en –liefhebbers. Aanvankelijk speelt Racing nog even op buitenterreinen. Bij de bouw van het sportcomplex De Koude Keuken in St.-Andries (Brugge) schakelt de club definitief over naar binnenterreinen.
De eerste sponsor was schoenwinkel JANSSENS, zodat de officiële benaming aanvankelijk RACING JANSSENS was.

In de beginjaren bestaat de club slechts uit één of twee ploegen, een seniorenploeg later aangevuld met een reservenploeg.

1975

In 1975 verandert de naam in Racing Brugge onder invloed van een nieuwe sponsor.
Na enkele jaren van vallen en opstaan en na meerdere trainerswissels groeit Racing uit tot één van de grootste basketbalclubs van Brugge. Het eerste team (Racing One) speelt dan in 1-ste landelijke en het tweede team (Racing Two) in 3-de provinciale.

1983

In 1983 start de jeugdwerking. Het aantal jonge spelertjes stijgt gestaag, tot meer dan 160 jeugdspelers in 14 ploegen.

Diverse jeugdploegen behalen finaleplaatsen in de Beker van West-Vlaanderen. Racing Two, hoofdzakelijk samengesteld uit eigen jeugdspelers, speelt achtereenvolgens kampioen in 3-de en 2-de provinciale - waarna de Two nog eens de Beker van West-Vlaanderen wint in de finale tegen 1-ste provincialer Gistel.

1995

In 1995 wordt Racing Brugge verkozen tot Brugse Sportploeg van het Jaar. Bovendien draagt de Belgische basketbalbond Racing voor bij het BOIC in het kader van de Olympic Youth Awards.

In 2001 verhuist de club naar De Varens in St.-Andries, waar de thuiswedstrijden van Racing One en Two gespeeld worden. Ondertussen is de jeugdwerking op een hoger niveau getild. Zo zet de club zijn ambitie meer en meer om in de praktijk: de eigen jeugd maximaal laten doorstromen naar de verschillende seniorenploegen.

2007

Onze seniorenploeg bewijst wat ze waard is en promoveert naar 1-ste Landelijke. Na wat moeilijke jaren start ook de Two-ploeg opnieuw op om jeugdspelers klaar te stomen voor de One. Racing geeft de jeugd zo opnieuw alle kansen!

In 2009 wordt het KTA aan de Rijselstraat de nieuwe, vaste thuishaven van Racing Brugge. Alle jeugd- en seniorenploegen spelen vanaf dan al hun thuiswedstrijden in het KTA. De Two-ploeg promoveert in 2009 naar 2-de provinciale.

2011

Dit seizoen promoveert de Two-ploeg naar 1-ste Provinciale. Dat biedt ruimte voor het opstarten van een Three-ploeg met onze eigen jeugd. We eindigen het seizoen met 3 ploegen in de finale van de beker van West-Vlaanderen, een groot succes en een teken van de goede jeugdwerking bij Racing Brugge.

2013

Racing Brugge blijft groeien. Bij de start van het nieuwe seizoen zijn er 15 ploegen in competitie en een beloftevolle pré-microbenploeg en basketbalschool. Opnieuw wordt het seizoen afgesloten met 3 jeugdploegen in de finale van de beker van West-Vlaanderen.

2016

Racing Brugge blijft de grootste basketbalclub van Brugge. Een nieuw bestuur treedt aan dat de doorgedreven jeugdwerking en familiale sfeer wil verzoenen met een nuchter financieel beleid.
Het eerste team (Racing One) haalt de top 3 in 1-ste landelijke en het tweede team (Racing Two) speelt middenmoot in 1-ste provinciale.
Ondertussen blijft de jeugdwerking op een zeer hoog niveau. Onze landelijke jeugdploegen vinden aansluiting bij de top van Vlaanderen. Maar ook in de breedte is de jeugdwerking succesvol met meerdere teams in de provinciale jeugdcompetities.
We recruteren onze jeugdcoaches meer en meer in eigen rangen; zo worden we niet alleen een gewaardeerde opleidingsclub voor spelers, maar ook voor jonge coaches, die met hun teams meegroeien.

2017

Het bestuur zet op financieel vlak bewust een stap terug, waardoor de One-ploeg minder sterk voor de dag kan komen en degradeert naar tweede landelijke. Geen makkelijke beslissing en een sportieve tegenvaller, maar wel nodig om de toekomst van de club te verzekeren en de continuïteit bij de jeugd en andere volwassenenteams te garanderen.

2020

De uitgestippelde koers werpt zijn vruchten af. Onze One-ploeg, intussen een gezonde mix van ervaring en aanstormende eigen jeugd, is al kampioen in 2-de Landelijke wanneer het corona-virus de competitie lam legt.

Volgend seizoen treedt de One opnieuw aan in 1-ste Landelijke én dat met 6 spelers die in de eigen rangen werden opgeleid.

Ook de Two toont zich ambitieus in 1-ste Provinciale. Een solide basis van oudere, maar geëngageerde spelers biedt onze opkomende jeugd een springplank naar het seniorenbasket en het eerste team.

De Three neemt komend seizoen heel wat U21-spelers in zijn rangen op. Ook daar mogen we dus een nieuwe drive en veel basketplezier verwachten.

Veel aandacht gaat naar het verbreden van de jeugdwerking: nieuwe dynamiek in de basketbalschool, opstarten van U10-ploeg, 2 U14-ploegen, U16 en U21 in niveau 2...

Kortom, Racing Brugge bloeit en houdt vast aan zijn uitgangspunten: op een financieel gezonde manier de basketmicrobe doorgeven aan de jeugd, en zo op lange termijn ook de toekomst van de seniorenploegen verzekeren.