Club Historiek

1971 - Ontstaan  De club is ontstaan op 20 april 1971

op initiatief van een aantal plaatselijke basketbalspelers en –liefhebbers. Aanvankelijk werd nog even op buitenterreinen gespeeld maar bij de bouw van het sportcomplex De Koude Keuken in St.-Andries (Brugge) werd definitief gebruik gemaakt van de binnenterreinen.
De eerste sponsor was de schoenwinkel JANSSENS zodat de officiële benaming aanvankelijk RACING JANSSENS BRUGGE was.
De club bestond op dat ogenblik uit één of twee ploegen. Aanvankelijk enkel een seniorenploeg en later aangevuld met een reserven ploeg. 1975 In 1975 veranderde de naam in Racing Brugge onder invloed van de nieuwe sponsor.
Na enkele jaren van vallen en opstaan en na meerdere trainerswissels groeide Racing uit tot één van de grootste basketbalclubs van Brugge. Het eerste team (Racing One) speelt nu in 1ste landelijke en het tweede team (Racing Two) in 3de provinciale.

1983

In 1983 werd gestart met jeugdwerking. Het aantal jonge spelertjes steeg gestaag tot meer dan 160 jeugdspelers op dit moment. Racing Brugge bestaat nu uit 14 ploegen die in competitie aantreden. Alle jeugdploegen worden geleid door gediplomeerde trainers. De trainingen en wedstrijden hebben plaats in het K.T.A. te St.-Michiels. Intussen is Racing Brugge de enige basketbalclub voor heren/jongens waar nog aan jeugdwerking wordt gedaan.

Diverse jeugdploegen behaalden finaleplaatsen in de Beker van West-Vlaanderen. Racing Two startte in 3de provinciale en bestond uit hoofdzakelijk jeugdspelers en speelde achtereenvolgend kampioen in 3de en 2de provinciale, waarna het nog eens de Beker van West-Vlaanderen won in de finale tegen 1ste provincialer Gistel.

1995

In 1995 werd Racing Brugge verkozen tot Brugse sportploeg van het jaar. Bovendien werd Racing Brugge door de Belgische basketbalbond bij het BOIC voorgedragen in het kader van de Olympic Youth Awards. Na het opdoeken van Avanti Brugge (ex-1ste nationaler) in 1995 werd Racing Brugge de belangrijkste basketbalploeg op sportief vlak in Brugge. In 2001 verhuisde de club van thuishaven naar De Varens in St.-Andries, waar de thuiswedstrijden van Racing One en Two gespeeld Ondertussen is de jeugdwerking op een hoger niveau bezig hetgeen de garantie is dat er voldoende jeugddoorstroming is naar de seniorenploeg, hetgeen de uiteindelijke ambitie van de club is.

2007

Onze seniorenploeg bewijst wat ze waard is. Na testwedstrijden werd twee seizoenen geleden het behoud gerealiseerd in 2de landelijke. Vorig seizoen werd de One de titel ontnomen door Melsele. Niettemin promoveerde de One-ploeg naar 1ste landelijke waar het voorlopig goed meedraait. Ondertussen werd opnieuw gestart met een Two-ploeg met de bedoeling jeugdspelers klaar te stomen voor de One. Racing Brugge blijft kiezen voor jeugd ! Racing geeft de jeugd alle kansen ! In 2009 wordt het KTA de nieuwe thuishaven voor Racing Brugge, alle wedstrijden van jeugd en senioren worden vanaf dit seizoen hier gespeeld. De Two-ploeg promoveert in 2009 naar 2de provinciale.

2011

Dit seizoen promoveert de Two-ploeg naar 1ste Provinciale. Dat zorgt ervoor dat er voor het nieuwe seizoen gekozen wordt om te starten met een Three-ploeg om de jeugd beter te kunnen laten doorstromen naar 1ste provinciale en van daaruit naar 1ste Landelijke. Voor de start van dit nieuwe seizoen zal er ook een belangrijke coachwissel doorgaan bij de One-ploeg. Dit seizoen eindigen we met 3 ploegen in de finale van de beker van West-Vlaanderen, een groot succes, een teken van een goede jeugdwerking bij Racing Brugge.

2013

Na het seizoen worden er zware beslissingen genomen bij Racing Brugge en wordt de Three-ploeg na 2 seizoenen stopgezet. Racing Brugge is een groeiende club, bij de start van het nieuwe seizoen zijn er 15 ploegen, waarvan 2 senioren-ploegen, 11 jeugdploegen in competitie en een beloftevolle pré-microbenploeg en basketbalschool. Meerdere jeugdspelers worden geïntroduceerd bij de One en de Two, Racing is bezig met een goeie jeugdwerking en er wordt veel rekening gehouden met de doorstroming naar de seniorenploegen. Opnieuw wordt het seizoen afgesloten met 3 jeugdploegen in de finale van de beker van West-Vlaanderen. In 2014 treedt Racing Brugge aan met 18 ploegen. Waarvan 2 senioren-ploegen, 14 jeugdploegen in competitie en daarnaast nog een uitmuntende pré-microbenploeg en basketbalschool. Een echte groeiende club!

2016

Racing Brugge blijft de grootste basketbalclub van Brugge met (sedert februari 2016) een zeer positief nieuw ambitieus bestuurs bewind.
Het eerste team (Racing One) speelt weeral TOP3 in 1ste landelijke en het tweede team (Racing Two)speelt middenmoot in 1ste provinciale.
Ondertussen blijft de jeugdwerking op een  zeer hoog niveau bezig en is er  jeugddoorstroming en inschakeling  in de seniorenploegen, hetgeen de uiteindelijke ambitie van de club blijft.
De resultaten van alle jeugdploegen zijn wederom zeer hoopgevend.Dit is mogelijk door aan boord hebben - en aantrekken van goedgekwalificeerde gediplomeerde trainers.
Voor 2017 is de beslissing genomen de Three Ploeg opnieuw leven in te roepen(4de provinciale) en te blijven behouden.

2017

Dit seizoen werd door het bestuur minder financiële budgetten gegeven om financieel een grote stap vooruit te kunnen zetten en de club te doen voortbestaan waardoor de ONE door kwaliteitsgebrek degradeert naar tweede landelijke.

Ook door deze beslissing blijft de TWO in eerste provinciale en eindigt ze na een schitterend seizoen 3de.

De THREE start super en eindigt in eerste jaar middenmoot.

2018

Sportieve her opstanding.  De jeugd blijft, o.l.v. de goede aanwezige trainers, klaargestoomd worden om in te vallen in ONE & TWO .